Seçim barajını. AKP'nin gerçekten % kaç oy aldığını tartıştığımız merak ettiğimiz günlerde biraz eskiye dönmek istedim ve büyük bir kriz sonucu erken seçime gidilen 3 Kasım seçimlerine bakmak istedim.
Çoğu partinin %10 barajına takılması sonucu gelecek 10 yılı şekillendirecek, 1945 yılından beri ilk defa 2 parti temsil edildi.
Seçime katılım oranının %80 olduğu seçimlerde
AKP %34'lük oy oranıyla mecliste 363 sandalyeye sahip oldu meclisin %66'sına sahip oldu.
- - Tek başına bu veri bile seçim barajının ne kadar antidemokratik bir yöntem olduğunu gösterir. - -
Meclisteki 2. parti de %19'luk oy oranıyla Deniz Baykal'ın CHP'si oldu. CHP de mecliste 178 sandalyeye sahip oldu meclisin %32'sini oluşturdu.
İlginç bir veri daha vereyim. CHP'nin aldığı oy sayısı, meclis dışı kalan partilerin aldığı toplam oy sayısından daha azdı.
Türkiye %34 ve %19 oy alan 2 parti tarafından temsil ediliyordu.
Bir başka deyişle Türkiye'nin %60ı mecliste temsil edilmiyordu.
Toplumun %60ının temsil edilmediği bir demokrasi nasıl bir demokrasidir!!!!
Bu sorunlardan yola çıkarak o zaman yapılan seçimlerde seçim barajını %3'e indirdiğimizde ne olurdu diye merak ettim ve D'Hondt metoduna göre meclisin nasıl şekilleneceğini araştırdım. Bu araştırmamın sonuçlarını sizlerle paylaşmak isterim.
AKP -------- %34.3 oy oranı ile 207
CHP -------- %19.4 oy oranı ile 117
DYP -------- %9.5 oy oranı ile 57
MHP ------- %8.4 oy oranı ile 50
Genç Parti - %7.2 oy oranı ile 43
DEHAP ---- %6.2 oy oranı ile 37
ANAP ------ %5.1 oy oranı ile 30
ve 9 bağımsız milletvekilimiz ile 22. dönem millet meclisi oluşacaktı.
Seçim barajının %3'e indirilmesi bile toplam kullanılan oy sayısının %90'ı (toplam seçmen sayısının %72'si) mecliste temsil edilmesini sağlayacaktır.
Özetleyecek olursak 2002 seçimlerinde seçim barajı %3 olsaydı %90'lık bir temsiliyetle 7 parti ve bağımsızlardan oluşan bir meclis görebilirdik.
|
Seçim barajının %3 olsaydı %90 temsiliyet ile bu sandalye dağılımı oluşacaktı. |
Gerçekte olan iste toplumun yarısından az bir kısmının temsiliyle oluşan ve Türkiye'nin gelecek 10 yılına yön veren 2 partili meclis oluştu.
|
2002 Seçimleri sonrası oluşan meclisin sandalye dağılımı |
|
Düşünseniz Cem Uzan'lı Devlet Bahçeli'li, Tansu Çillerli bir meclis ne kadar hareketli olurdu.
Not: bu yazı seçim sonuçlarına göre %3 barajı uygulanarak yazılmıştır. Seçim öncesi dönemde baraj %3 olsaydı TKP, BBP, Saadet Partisi, DSP, YTP gibi partiler barajı geçme ihtimalleri olacağı için daha fazla oy alabilirdi. Bu ihtimaller göz ardı edilmiştir.