Sayfalar

22 Haziran 2013 Cumartesi

Halkını Tanımayan Halk Partisi - Yakın Tarihten Bir Kesit

Tarihimizi bilmek, anlamak; günümüzde yaşanan olayları anlamak, geçmişte yaptığımız hatalardan ders almak önemlidir. Tarihimizde yaşanan olaylar bizi fikirsel ve davranışsal olarak etkiler. Siyaset politika da aynı şekilde etkilenir.

Yakın siyasi tarihimizle şimdiki yaşanan olaylar arasındaki en göze çarpan benzerlik Demokrat Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin mecliste bulunduğu yıllardır. Cüneyt Arcayürek Açıklıyor adlı yazı/kitap dizisinin "Demokrasinin İlk Yılları 1947 - 1951" adlı ilk kitabından kısa bir alıntı yapalım.

"CHP'nin ağır, durgun, yerinden oynaması güç örgütüne egemen olan hava ile DP'ye hizmet veren yerel insanların tutumu arasında büyük ayrım göze çarpıyordu. DP örgütünün hemen her kesimi, halkın içinden çıkan insanlardan oluşuyordu. CHP örgütü iste, daha çok o yörenin maddi ve manevi egemenliğini ele geçirmiş kişilerden."

Görüyoruz ki o yıllarda da şimdilerde olduğu gibi adında HALK olan bir parti kendi HALKına ne kadar uzak.

O yıllarda halkından, basından uzak kalmanın bedelini fazlasıyla ödeyen CHP son yıllarda da aynı hatayı yapıyor.

Gene aynı kitaptan kısa bir kesit yapalım.

"Gümüşhane seçimini büyük oy farkıyla yitirdi CHP. Yitirmesi de doğaldı. Sandık günü, DP'liler hastalarını, yatalak ihtiyarları bile sırtlarına vurup, "tek oy, oydur." mantığıyla sandık başlarına taşımışlardı."

Cüneyt Arcayürek, İsmet İnönü'nün cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemde halktan, basından ne kadar koptuğunu da çok güzel anlatmış.

"Saatine baktı, gözlerini açtı: "Bu saatte yemek yemediniz mi hala ?" diye soru.
Yanıtladım.
"Peki ne zaman yiyeceksin yemeğini ?"
"İş bitince efendim."
"Ne kadar sürer işin bitmesi ?"
"Bir iki saat sürer. Eğer şehirlerarası, Ulus'tur (Ulus o dönemde CHP'ye bağlı bir gazete), diye Ankara ile bağlantımızı geciktirmezse..."
"Yani saat birde filan ?"
"Yaklaşık olarak, evet."
Hayretini gösterircesine başını salladı İsmet Paşa. Ülkeyi uzun yıllar yöneten İsmet Paşa, bir gazetecinin günlük yaşamını nereden bilsindi."


Geçmişimiz bugünümüze ışık tutar. Geçmişte yaşanılanları bilmek, bugünümüzü bilmek anlamak açısından önemlidir. CHP hatalarından ders alabilmiş olsaydı günümüz böyle şekillenir miydi acaba ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara