Sayfalar

23 Şubat 2014 Pazar

Giuseppe Verdi - Aida

Dün Burcu ile Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde,  İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin sahnelediği Verdi'nin Aida'sını izledik. Ben de burada Aida'yı anlatmak istedim.

Aida Afişi, 1908 Cleveland

Aida, Mısır Hidivi İsmail Paşa'nın isteği üzerine, Giuseppe Verdi tarafından bestelendi. Prömiyeri 24 Aralık 1871'de Kahire'de yapıldı.

Karakterler:

Mısır Firavunu - bas
Aida - Habeşistanlı prenses, soprano
Amneris - Firavunun kızı, mezosoprano
Radames - Mısır başkomutanı, tenor
Amonasro - Habeşistan kralı, bariton
Ramfis - başrahip, bas
Ulak - tenor
Rahibe - soprano




Kısaca hikayesi:

Aida, Habeşistanlı prenses, ülkesinde yakalanmış ve bir tutsak olarak Mısır'da bulunuyor. Mısır komutanı Radames'e aşık. Firavunun kızı Amneris de Radames'e aşık. Radames ise Mısır başkomutanı olup, zaferler kazanıp, Aida'ya sahip olmayı hayal ediyor.

Habeşistanlılar Aida'yı kurtarmak için Mısır'a saldırıyor. Tanrının isteğiyle Radames, Mısır başkomutanı seçiliyor ve Mısır'ı Habeşistan karşsısında zafere götürüyor. Savaşta Habeşistan kralı Amonasro tutsak düşüyor; ancak kendisini Habeşli bir subay olarak tanıtıp, kralın öldüğünü söylüyor.

Savaş sonrası, zaferi kutlamak için Firavun ve tebaası Teb şehrinin giriş kapısına çıkarlar, tutsakların geçişini seyrederler. Aida bu sırada babasını görür; ancak babası ona kendi gerçek kimliğini açıklamamasını söyler. Firavun Radames'e zafer tacını takar ve dileğinin yerine getirileceğini söyler. Radames zaferinin mükafatı olarak Firavun'dan tutsakların canlarının bağışanmasını ister. Firavun bu isteğini kabul eder; ancak Aida ve Amonasro, Habeşliler tekrar saldırmasın diye Mısır'da kalacaklardır. Firavun, kızı Amneris'i de Radames'e verir.


22/02/2014 - A.Adnan Saygun Sanat Merkezi

Radames aşkı Aida'ya, düğünden önceki gün dua edecekleri tapınağın dışında kendisini beklemesini söyler. Aida tapınağın dışında Radames'i beklerken, babası Amonasro gelir. Amonasro, kızının Radames'i sevdiğini, Radames'in de onun aşkına karşılık verdiğini anlamıştır. Amonasro Aida'dan Mısır ordusunun nereden saldıracağını öğrenmesini ister. Aida ilk başta bunu yapmak istemese de sonunda babasının isteğine boyun eğer. Amonasro ve Aida konuşurken, Radames gelir. Amonasro bir kayanın arkasına saklanır.

Radames, Aida'ya ona ne kadar aşık olduğunu onunla birlikte olmak için her şeyi yapacağını söyler. Aida kaçalım der. Radames de kaçabilecekleri en güvenli yolun, Mısır ordusunun Habeşlilere saldıracağı yol olduğunu söyler. Bunu duyan Amonasro saklandığı yerden çıkar ve gerçek kimliğini açıklar. Radames şerefini ve onurunu kaybetmiştir. Bu sırada tapınaktan Amneris ve başrahip Ramfis çıkar. Radames'i düşmanla görünce hemen muhafızları çağırırlar. Aida ve Amonasro kaçar, Radames kendini muhafızlara teslim eder.

Amneris, Radames'i kurtarmak için , Radames'e savunma yapmasını söyler; fakat Radames savunma yapmayı reddeder. Radames mahkemeye çıkarılır, Amneris bu sırada rahiplere yalvarır. Radames yargılanır ve idama mahkum edilir. Radames diri diri gömülecektir. Radames mezara girer, sevgilisi Aida'nın kendi kaderinden habersiz mutlu bir hayat süreceğini düşünürken, bir anda karşısında Aida'yı görür. Aida gizlice mezara girmiştir.

Aida ve Radames ruhlarını sonsuz huzura bırakırlar.

22/02/2014 - A.Adnan Saygun Sanat Merkezi

İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenişi:



4 perdelik eser 2.30 saat sürüyor.  Orkestra şefi Tulio Gagliardo, koreografi ise Uğur Seyrek'e ait.

Eser 28 ve 30 Mayıs'ta tekrar sergilenecek.

İzlemenizi tavsiye ederim.

Daha detaylı bilgi için tıklayın 





En ünlü sahnesi - zafer yürüyüşü - Triumphal March
































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara