Sayfalar

14 Şubat 2014 Cuma

Yerel Seçimlere Doğru

Alo Fatih'ler, basına, yargıya, emniyete müdahaleler, gezi olayları, 17 aralık soruşturmaları, cemaat derken siyasi tarihimizin en hareketli seçimlerinden biri yaklaşıyor.

İktidara giden en önemli yolun yerel belediyelerden özellikle istanbul büyükşehir belediyesinden geçtiğini düşünecek olursak tarihimiz açısından çok önemli bir kavşak olacak yerel seçim yaklaşıyor. Bu yazımda kendimce yerel seçimlerde neler olabileceğini inceleyeceğim.



Türkiye genelinde üzerinde oynanmış seçim anketleri AKP %40 - 45, CHP %25 - 30 MHP %15 - 20 gibi oy oranları gösteriyor; ancak bu anketlerin doğruluğu tartışmalı.

AKP; 3 büyük ilde beklediğimiz kişileri aday gösterdi. İstanbul'da Kadir Topbaş ve Ankara'da Melih Gökçek'le devam ediyor. Yıllardır ele geçirmeye çalıştığı CHP'nin kalesi İzmir'de de beklendiği gibi eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı aday gösterdi.

CHP bu seçimlerde çok tartışılacak radikal kararlara imza attı. İstanbul'da Deniz Baykal'la parti iktidar kavgası yaşayıp, partiden ihraç edilmiş Mustafa Sarıgül, Ankara'da eski MHP'li Mansur Yavaş aday gösterildi. İzmir'de de mevcut büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu'yla devam kararı alındı.

İstanbul'da Sarıgül'ün adaylığı dolayısıyla heyecan verici bir yarış bekliyorum. Sarıgül, Şişli Belediye Başkanıyken bile Türkiye genelinde adından sıkça söz ettiren, "Çare Sarıgül" diye her yere yazılan, Türkiye siyasi hayatında önemli bir kişilik. Parti içinde de iktidar hırsını kimseden saklamayan, bir gün başbakan olacağım diyen hırslı bir karakter. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP'nin ya da merkez sol partilerinin gösterebileceği en iyi aday. Seçimlerde Kadir Topbaş'ı en fazla zorlayacak isim. AKP'nin tüm kurmaylarıyla Sarıgül'ün üzerine gitmesi de bunu gösteriyor. İstanbul'da hareketli kıran kırana bir seçim izleyeceğiz.

CHP'nin Sarıgül hamlesine karşılık, AKP'nin İstanbul'u kaybetmeyeceğini düşünüyorum. Sarıgül ciddi oranda oy alsa da sandıktan Topbaş çıkacak diye düşünüyorum. Esas merak ettiğim nokta ise Sarıgül'ün; 2009 yerel seçimlerinde aday olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun aldığı %37'lik oy oranını geçip geçemeyeceği. Sarıgül bu oy oranını geçerse, parti içinde veya dışında Kılıçdaroğlu'na rakip olabilir mi ? CHP böyle bir değişikliğe gider mi ? Giderse Türkiye'nin siyasi hayatı ne kadar değişir ? Sadece Şişli Belediye Başkanıyken adından bu kadar sıkça söz ettiren birisinin daha güçlü bir pozisyondayken nelere yapabileceğini gerçekten çok merak ediyorum.

Ankara'da da hareketli bir seçim izleyeceğiz. Beypazarı Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde Beypazarı'nı kalkındırmış, 2009 yerel seçimlerinde MHP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmuş, adından sıkça söz ettirmiş beklenenlerin üstünde bir oy almış bir isim Mansur Yavaş. 2009 seçimlerinde de MHP'nin tabanı, AKP ve CHP seçmenlerinin de bir kısmının oylarını alarak %27'lik oy almıştı. MHP kökenli olması, yeni partisi CHP'ye henüz alışamamış olması - benim başkanlığımda muhalefet AKP ve CHP demesinden belli - CHP seçmeninin kafasındaki soru işaretleri. Benim düşünceme göre CHP için Ankara'yı ele geçirmek için atılan doğru adımlardan birisi. Melih Gökçek ile kıran kırana bir seçim izleyebiliriz. Ankara'da seçim günü elektrik kesintileri yaşanabilir, Ankara halkı dikkatli olsun, hazırlığını yapsın.

CHP'nin kalesi olan İzmir, CHP'nin kalesi olarak kalacak gibi görünüyor. AKP son 2 seçimde İzmir'den aldığı oy oranını ciddi şekilde arttırsa da,  2013 baharından beri yaşanan olaylarla İzmir'de galip gelmesi zor.

AKP'nin bu kadar kargaşa içinde olduğu bu dönemde CHP ve MHP oy oranlarını arttıramayıp, yerlerinde sayarlarsa bu onlar için büyük başarısızlık olacak.

Daha seçimlere 1 aydan fazla zaman var. Biz Türk halkının balık hafızalı olduğunu da düşünecek olursak bu 1 aylık süreçte seçimi etkileyecek çok şey yaşanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara