Sayfalar

29 Temmuz 2011 Cuma

Yanlış Antibiyotik Kullanımı


Küçükken her hasta oluşumda, her boğazım ağrımaya başladığında evde hazır asker augmentin yardımıma yetişirdi. Peki bu süper ilaç augmentin gerçekten beni iyileştiriyor muydu yoksa sadece içtiğim kocaman iğrenç bir tadı olan hap mıydı ?

Çoğu insan da annem gibi her boğazı ağrıdığında, her üşüttüğünde evde duran antibiyotiğe saldırır. Oysa ki nezle, grip gibi çoğu üst solunum yolları infeksiyonu hastalıklarının sebebi bakteriler değil, virüslerdir. Bizim hasta olduğumuzda içtiğimiz antibiyotikler malesef bir işe yaramamak da bize fayda değil zarar vermektedir.

Antibiyotiklerin yok yere sıklıkla kullanılması, bakterilerin o antibiyotiğe karşı direnç gelişmesine yol açar. Direnç gelişince bakteriyi öldürebilecek olan antibiyotik görevini yapamaz, bakteriler de hafta sonu sahillere saldıran günübirlikçiler gibi vücudumuzda yayılırlar.

Antibiyotiklerin bir diğer zararlı etkisi de vücudumuzun normal florasında bulunan, dışkı oluşturulmasını sağlayan Clostridium gibi, vücut için yararlı bakterileri de öldürmesidir. Vücudumuzun normal florasında bir değişiklik olduğu zaman fırsatçı bir diğer bakteri ortamda baskın çıkarak infeksiyona neden olabilir.

Yanlış antibiyotik kullanımı tedavi masrafını arttırır, hastanelerde salgınlara neden olur, heyecanla beklediğiniz bebeklerinizi kaybetmenize neden olabilir. Bunları bilin ve şeker gibi antibiyotik içmekten vazgeçin.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara